top of page

INTRODUCERE IN STUDIUL CHIMIEI ORGANICE (2)

Writer: Nicolae Daniel AndreiuNicolae Daniel Andreiu

O definiție a chimiei organice este că ea se ocupă cu studiul hidrocarburilor și a derivaților acestora.


Acum intrebarea se pune astfel: Ce sunt hidrocarburile? Ei bine, hidrocarburile sunt compusi organici formati doar din CARBON si HIDROGEN. Acum, totul pare mai logic, hidro- vine de la hidrogen si -carbură vine de la carbon.


Chimia organica a fost intens studiata iar in anii 1800 s-a obtinut in laborator de catre F. Wohler prima substanta organica si anume UREEA.


Ce este ureea? Ureea este un compus alb cristalin ce s-a obtinut prin urmatoarele reactii chimice:


Pe scurt, clorura de amoniu impreuna cu cianatul de argint formeaza cianatul de amoniu care ulterior, cel din urmă tratat la temperatura se transforma in uree.


Evident, acum te intrebi: Oare ce rost are chimia asta, ce scop are ea?


Pai are un rost bine definit si logic. In primul rand, ea se ocupa de sinteza compusilor organici. Adica ea are ca scop producerea de compusi organici. Totodata ea are ca scop si stabilirea structurii compusilor organici deoarece este evident ca atunci cand izolam un produs de natura organica, trebuie sa ii aflam structura acestuia, sa ii studiem proprietatile atat fizice cat si chimice cat si sa vedem la ce reactii participa si in ce fel, adica sa gasim mecanismele lui de reactie.


Acum, iti dai seama ca cei peste 30 de milioane de compusi organici nu pot fi formati doar din carbon si hidrogen.Deci pe langa acesti atomi mai pot intra in constitutia moleculelor si alte tipuri de atomi.Aceste elemente care se regasesc alaturi de atomii de carbon si hidrogen se numesc ELEMENTE ORGANOGENE.

Putem da ca exemplu, oxigenul, azotul, halogenii si in multe cazuri pot exista si ioni metalici (de exemplu in molecula de hemoglobina se gaseste un atom de fier iar in cea de clorofila se gaseste un atom de magneziu) dar si multi alti atomi.


Acum ca ai reusit sa treci peste aceasta parte introductiva, noi te felicitam si in partea a III-a vom discuta in detaliu despre structura compusilor organici.










Comments


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by CHEMproject. Proudly created with Wix.com

bottom of page