STRUCTURA COMPUSILOR ORGANICI
Am explicat in postarile anterioare din ce sunt formati compusii organici iar astazi vom invata si structura lor.
Am ajuns la concluzia baza compusilor organici o reprezinta o hidrocarbura, deci vom incepe sa explicam mai intai structura hidrocarburilor.Tot ieri, am spus ca hidrocarburile sunt compusi organici formati doar din atomi de carbon si atomi de hidrogen.
CARBONUL
Carbonul este un nemetal localizat in tabelul periodic in perioada 2 si grupa 14 (IV A) care are pe ultimul strat conform configuratiei electronice (pe care ati invatat sa o faceti in clasa IX pe baza numarului atomic) 4 electroni.Deci carbonul este un atom, un element chimic tetravalent ce participa in formarea tuturor compusilor organici cu cei 4 electroni de valenta adica cei de pe ultimul strat (cu exceptia monoxidului de carbon CO unde atomul de carbon este divalent).
Tot din clasa IX stim ca nemetalele intre ele creeaza legaturi covalente adica isi pun electronii in comun pana ajung la o configuratie electronica stabila de octet sau de dublet (doar HIDROGENUL).
A nu se incurca valenta cu numarul de electroni de pe ultimul strat.Valenta unui element se calculeaza conform urmatoarei formule pentru grupele IA, IIA, IIIA valenta este egala cu numarul grupei adica (1,2 respectiv 3) iar pentru grupele IVA, VA, VIA, VIIA, VIIIA valenta se calculeaza conform regulii 8-numarul grupei.
De exemplu pentru grupa IVA valenta este 8-4=4, pentru grupa VA valenta este 8-5=3 si asa mai departe.
Valenta ne indica care este capacitatea de combinare a unui atom cu un alt atom.Spre exemplu oxigenul care se afla in grupa VIA deci are valenta 2 se mai poate combina cu alti 2 atomi identici sau diferiti pentru a ajunge la stare stabila de octet.
Diferenta dintre electronii de pe ultimul strat ai unui element si valenta elementului ne arata numarul de electroni neparticipanti, acesti electroni nu participa la formarea de legaturi covalente ci doar in anumite cazuri participa la formarea de legaturi covalent coordinative.
Cum putem retine numarul de electroni de pe ultimul strat daca nu stim numarul atomic?
Pai stim tot din clasa IX ca numarul de electroni de pe ultimul strat ne arata in ce grupa se afla elementul respectiv, prin urmare daca stim grupa in care se afla elementul respectiv automat stim si numarul de electroni de pe ultimul strat.
De exemplu, clorul se afla in grupa VIIA deci are pe ultimul strat 7 electroni, valenta este 1 deci numarul de electroni neparticipanti este egal cu 7-1=6.
S-a descoperit ca atomii de carbon au proprietatea si reusesc sa formeze legaturi covalente ei intre ei formand niste lanturi lungi numire catene.
Formulele hidrocarburilor si implicit a compusilor organici se pot scrie in mai multe forme si anume:
Formule Lewis (in care fiecarui atom i se evidentiaza electronii de pe ultimul strat si electronii pe care ii pune in comun cu alti atomi)
Formule de proiectie (in care fiecare legatura covalenta este evidentiata printr-o liniuta)
Formule restranse.
EXEMPLE:


Comments